Skip to content
Koronaviruksen (COVID-19) aiheuttaman poikkeuksellisen globaalin tilanteen vuoksi Helsinki Biennaalin avaus siirtyy. Ensimmäinen Helsinki Biennaali järjestetään Vallisaaressa 12.6.–26.9.2021.

Pasi Autio

FI
Pasi Autiota kiinnostavat kokemukset todellisuudesta, jossa realismi, mielen sisäinen maailma ja mielikuvitus yhdistyvät. Teoksellaan Helsinki Biennaalissa taiteilija haluaa herättää ristiriitaisiakin tunteita yhdistämällä kantaaottavan teeman – luonnon monimuotoisuuden katoamisen – musiikin viihdyttävyyteen ja viettelevyyteen.

Pasi Autio (s. 1974) on helsinkiläinen mediataiteilija, jonka teoksia on esitetty lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä vuodesta 2000 alkaen. Pasi Autio käsittelee usein yksinäisyyttä, irrallisuutta, hetkellisyyttä ja kuolemaa suoruudessaan koskettavissa teoksissaan, joissa taustalla olevat ideat kiteytyvät runollisella tavalla. Hän tasapainoilee selkeyden ja monimutkaisuuden välillä, jolloin itsestään selviltä vaikuttavat asiat paljastavat todellisen, monimutkaisen luonteensa. Häntä kiinnostavat kokemukset todellisuudesta, jossa realismi, mielen sisäinen maailma ja mielikuvitus yhdistyvät. Aiheitaan Pasi Autio käsittelee käyttäen välineinään liikkuvaa kuvaa, ääntä ja valokuvaa. Teokset koostuvat usein valokuvanomaisesta videokuvasta sekä tarkkaan harkitusta äänimaailmasta.

Pasi Aution Lintudiscossa (2020) tanssitaan ”titityybeatin” tahtiin. Autio on kiinnostunut lintujen laulun rytmiikasta ja musikaalisuudesta. Lintukantojen on uutisoitu romahtaneen maailmanlaajuisesti. Taiteilija haluaa teoksellaan herättää ristiriitaisiakin tunteita yhdistämällä kantaaottavan teeman – luonnon monimuotoisuuden katoamisen – musiikin viihdyttävyyteen ja viettelevyyteen.

Autio on työstänyt lintujen lauluäänistä rytmillisiä, minimalistisia ja psykedeelisiä ”diskomusiikkikappaleita”. Tanssitaiteilija Ville Oinonen on kehittänyt kappaleisiin tanssiliikkeitä lintujen elekielen pohjalta ja ohjaa Lintudiscossa tanssivia.

Kuvat: Matti Pyykkö