Skip to content

Pasi Autio

FI

Pasi Autio är intresserad av erfarenheter av verkligheten där realism, inre världar och fantasi förenas. Med sitt bidrag till Helsingforsbiennalen vill konstnären även väcka motstridiga känslor genom att kombinera det ställningstagande temat – naturens avtagande mångfald – med musikens underhållande och medryckande drag.

Pasi Autio (f. 1974) är en helsingforsisk mediekonstnär, vars arbeten har visats på otaliga solo- och grupputställningar sedan 2000. Pasi Autio behandlar ofta frågor om ensamhet, lösryckthet, tillfällighet och död i sin konst som berör med sin direkthet på ett poetiskt sätt. Han balanserar mellan det enkla och komplexa tills saker som verkar vara självklara avslöjar sin sanna, komplexa natur. Han är intresserad av erfarenheter av verkligheten där realism, inre världar och fantasi förenas. Sina motiv gestaltar Pasi Autio med levande bilder, ljud och foton. Arbetena består ofta av fotoaktiga videobilder och ett genomtänkt ljudlandskap.

Pasi Autio: Fågeldisco, 2021 ©Maija Toivanen/HAM/Helsingforsbiennalen 2021

Fågeldisco, 2021

Fågeldisco dansas det till fåglarnas ”kvitterbeat”. Pasi Autio är intresserad av fågelsångens rytmik och musikalitet. Enligt nyheter från olika håll i världen har fågelbestånden rasat globalt. Med sitt bidrag till Helsingforsbiennalen vill konstnären även väcka motstridiga känslor genom att kombinera det ställningstagande temat – naturens avtagande mångfald – med musikens underhållande och medryckande drag.

Autio har mixat ihop fågelsång till rytmiska, minimalistiska och psykedeliska ”diskolåtar”. Dansaren Saku Koistinen har skapat dansrörelser till låtarna utifrån fåglars gester och instruerar dem som dansar på Fågeldiscot.

Verket genomfördes som evenemag under sommaren.

Bild 1: Matti Pyykkö/Helsingforsbiennalen 2021

pasiautio.fi

Instagram / Vimeo

Föreställningar:
19.6. / 7.7. / 9.7. / 10.7. / 7.8.