Skip to content
Koronaviruksen (COVID-19) aiheuttaman poikkeuksellisen globaalin tilanteen vuoksi Helsinki Biennaalin avaus siirtyy. Ensimmäinen Helsinki Biennaali järjestetään Vallisaaressa 12.6.–26.9.2021.

Wanuri Kahiu

KE
Millaisessa maailmassa eläisimme, jos meidän täytyisi ostaa ilmaa? Käsikirjoittaja-ohjaaja Wanuri Kahiu on kertonut, että hänen dystooppinen lyhytelokuvansa Pumzi sai alkunsa tästä kysymyksestä. Elokuvan swahilinkielinen nimi tarkoittaa henkäystä.

Wanuri Kahiu (s. 1980) on elokuvaohjaaja, joka työskentelee laajasti eri lajityyppien parissa dokumenteista tieteiselokuviin. Hänen elokuviaan on esitetty elokuvafestivaaleilla sekä nykytaiteen näyttelyissä ja tapahtumissa ympäri maailman. Kahiu käsittelee elokuvissaan usein tiettyä tematiikkaa, kuten afrofuturismiin liittyviä ekologisia kysymyksiä tai seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemuksia nyky-Afrikassa. Kahiu on myös mediayhtiö Afro Bubblegumin perustaja. Yhtiö on perustettu tukemaan uutta ja elinvoimaista afrikkalaista taidetta ja sen mukaan nimetyn elokuvatyylin – jota myös Kahiun oma tuotanto edustaa – hauskat, hurjat ja huikentelevaiset elokuvat nostavat esiin vaihtoehtoisen näkökulman afrikkalaiseen elämään. Ne haastavat perinteistä, maanosan ulkopuolelta tuotettua, sodan, nälänhädän ja tautien tarinoita toistavaa käsitystä Afrikasta.

Millaisessa maailmassa eläisimme, jos meidän täytyisi ostaa ilmaa? Käsikirjoittaja-ohjaaja Wanuri Kahiu on kertonut, että hänen dystooppinen lyhytelokuvansa Pumzi (2009) sai alkunsa tästä kysymyksestä. Elokuvan swahilinkielinen nimi tarkoittaa henkäystä. Synkän tulevaisuuskuvan maalaava scifi-elokuva kuvittelee maailman 35 vuotta kolmannen maailmansodan, ”Vesien sodan” jälkeen. Elokuva sijoittuu Itä-Afrikan Maitu-yhteisöön, ympäristöön, jossa ihmiset elävät suljetulla alueella, tiukan kontrollin alla.

Pumzi on ensimmäinen Keniassa tehty science fiction -elokuva. Se sai ensi-iltansa Sundancen elokuvafestivaaleilla vuonna 2010 osana uuden afrikkalaisen elokuvan ohjelmistoa. Wanuri Kahiu on sekä käsikirjoittanut että ohjannut lyhytelokuvan.

Kuvat: Wanuri Kahiu