Skip to content

Wanuri Kahiu

KE

I en hurdan värld skulle vi leva om vi vore tvungna att köpa luft? Manusförfattaren och regissören Wanuri Kahiu har berättat att denna fråga ledde till hennes dystopiska kortfilm Pumzi. Filmens titel på swahili betyder andetag.

Wanuri Kahiu (f. 1980) är filmskapare, talare och science fiction-författare. Hennes prisbelönade korta science fiction-film Pumzi (2009) om ett futuristiskt Afrika hade sin premiär vid Sundance Film-festival (2010). Den blev internationellt hyllad och fick priset ”Citta di Venezia” vid filmfestivalen i Venedig 2010. Hennes futuristiska syn har gett upphov till artiklar i afrikanska futuristiska tidningar, mästarkurser och avhandlingar. Wanuri publicerade sin första barnbok The Wooden Camel (Lantana, 2017) och samskrev Rusties, en novell om afrikanska trafikrobotar, med Nnedi Okorafor (Clarkesword, 2016).

Kahius prisbelönade film Rafiki, en kärleksfilm om två flickor, var den första kenyanska filmen som blev inbjuden till filmfestivalen i Cannes (2018). Filmen förbjöds i Kenya, varefter Kahiu stämde The Kenya Film Classification Board för kränkning av hennes konstitutionella rättighet till yttrandefrihet. Det konstitutionella ärendet fortsätter.

Kahiu talar globalt om yttrandefrihet och Afrobubblegum – som förespråkar roliga, tuffa och fräcka afrikanska bilder och utsågs till listan TIME’s 100 Next år 2019.

Wanuri Kahiu: Pumzi, 2009 ©Maija Toivanen/HAM/Helsingforsbiennalen 2021

Pumzi, 2009

I en hurdan värld skulle vi leva om vi vore tvungna att köpa luft? Manusförfattaren och regissören Wanuri Kahiu har berättat att denna fråga ledde till hennes dystopiska kortfilm Pumzi . Filmens titel på swahili betyder andetag. Science fiction-filmen föreställer världen 35 år efter tredje världskriget, efter ”Kriget om vattnen”. Filmen utspelar sig i Maitu-samhället i östra Afrika, i en miljö där människorna lever under sträng kontroll på ett slutet område.

Pumzi är den första science fiction-filmen som spelats in i Kenya. Den hade premiär på Sundance-filmfestivalen 2010 i kategorin ny afrikansk film. Wanuri Kahiu har både skrivit manuset till och regisserat kortfilmen.

Bild 1: Wanuri Kahiu

wanurikahiu.com

Instagram / Twitter