Skip to content

Maaria Wirkkala

FI
Maaria Wirkkalan käsissä tavalliset esineet ja paikat muuttuvat ajatusten, muistojen ja unen tiloiksi.

Esineellisen maailman ohella Maaria Wirkkala (s. 1954) työstää aineetonta: valolla ja varjoilla on hänen teoksissaan keskeinen rooli. Myös aika on yksi hänen elementeistään. Taiteilijan käsissä tavalliset esineet ja paikat, kuten kellari tai palomuuri muuttuvat ajatusten, muistojen ja unen tiloiksi, Maaria Wirkkalan itsensä mukaan mielentiloiksi. Paikkasidonnaisilla teoksillaan taiteilija haastaa katsojaa pysähtymiseen.

 

“Teen työtä siitä mitä näen, ja siitä, mitä en halua nähdä.”

Toteuttaessaan näyttelyn Helsingin taidemuseoon vuonna 2014 Wirkkalan lähtökohtana oli Tennispalatsin historia urheiluareenana. Urheilusta tuli näin näyttelyn kattava teema, metafora maailman tapahtumille. Näin syntyivät mäkihyppääjä Matti Nykäselle omistetut teokset Mestari ja Kriittinen piste (Champion, the Critical point) sekä jalkapallopelin ja mellakan yhteyttä kuvannut Rangaistuspotku (Penalty).

Maaria Wirkkalan teosten mittakaava vaihtelee pienikokoisista esinesommitelmista suurikokoisiin miljööteoksiin. Vaikka Wirkkalan teokset ovatkin usein väliaikaisia, on hän toteuttanut myös pysyviä teoksia, kuten monumentin aineettomuutta tutkivan Turun Akatemian muistomerkin Tiedon häivä (Shred of knowledge).

Kuvat: Matti Pyykkö