Skip to content

Mario Rizzi

IT/DE
Mario Rizzi käsittelee laajoja yhteiskunnallisia ilmiöitä yksilöiden ja yhteisöjen arkipäiväisten tarinoiden, kokemusten ja muistojen kautta. Taiteilijan elokuvat nostavat humaanilla tavalla esille ihmisiä, jotka jäävät länsimaiselta katseelta syrjään.

 

Bosnian sota 1990-luvun alussa oli elokuvantekijä Mario Rizzin (s. 1962) ensikosketus islamilaiseen kulttuuriin. Hän kiinnostui ihmisistä, jotka helposti niputettiin yhdeksi yhtenäiseksi ryhmäksi ja nähtiin länsimaisesta kulttuurista käsin ulkopuolisena, ”toisena”. Kahdenkymmenen vuoden ajan Rizzi on työskennellyt islamilaisen maailman ja siinä tapahtuvan murroksen kuvaajana. Taiteilijan elokuvat ovat käsitelleet Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta vuonna 2010 alkanutta poliittista liikehdintää. Rizzi on asunut viimeisen kymmenen vuoden ajan pitkiä ajanjaksoja Turkissa ja seurannut tarkasti maan yhteiskunnallista murrosta.

Rizzi käsittelee teoksissaan suuria yhteiskunnallisia ilmiöitä, kuten muuttoliikettä sekä kysymyksiä rajoista, identiteetistä ja kuulumisesta jonnekin. Näistä laajoista ilmiöistä hän kertoo aina yksilöiden arkipäiväisten tarinoiden, kokemusten ja muistojen kautta. Samalla taiteilija nostaa esiin ihmiset ja yhteisöt, jotka jäävät helposti etenkin länsimaisesta kulttuurista katsoen katseelta syrjään. Elokuvantekijänä ja taiteilijana Rizzi on humaani ihmisen kuvaaja. Aito yhteys on hänen tekemisensä ytimessä, ja hän on viettänyt kuvattaviensa kanssa runsaasti aikaa esimerkiksi heidän kodeissaan, pakolaisleireissä tai missä ikinä he sitten asuvatkin.

Kuva: Heinrich Völkel