Hienovaraisten ja runollisten eleiden avulla Maaria Wirkkala luo yhteyksiä toiveiden, muistojen, tunteiden ja mielikuvituksen välille.
Maaria Wirkkala (s. 1954) asuu ja työskentelee Helsingissä. Wirkkalan kansainvälinen ura on kestänyt kolme vuosikymmentä. Hänen installaationsa ovat yleensä paikkasidonnaisia, lyhytaikaisia interventioita, jotka toteutetaan vain kerran. Teokset sisältävät aineettomia ja aineellisia elementtejä, ja ne yhdistävät tuttua ja tuntematonta kokonaisuuksiksi. Hienovaraisten ja runollisten eleidensä avulla Maaria Wirkkala tutkii lukuisia teemoja luoden yhteyksiä toiveiden, muistojen, tunteiden ja mielikuvituksen välille. Hänen taiteensa voi kukin kohdata omista lähtökohdistaan niiden antamien vihjeiden, rajojen ja rakennelmien avulla.
Ei aivan viaton, 2021
Maaria Wirkkalan teos on rakentunut Aleksanterinpatterin suojaisiin, piilossa oleviin ruutikellareihin ja tykkihuoneisiin. Muurattujen holvitilojen arkkitehtuuri ja historia ovat taiteilijan lähtökohtia. Teoksen materiaalit – särkynyt lasi ja mellakkakilvet, kulta ja valo – vahvistavat sen ristiriitaisuutta: väkivallan uhkaa ja rauhan mahdollisuutta, haavoittuvuutta ja haurasta toivoa. Teos rinnastuu Vallisaareen, joka nyt näyttäytyy kauniina levollisuuden tyyssijana, mutta jonka historia on verinen.
Kuva 1: Matti Pyykkö/Helsinki Biennaali 2021
Maaria Wirkkala
Ei aivan viaton
2021
paikkasidonnainen installaatio
Työryhmä:
tekninen konsultointi kuvanveistäjä Sampo Malin
valosuunnittelija Pietu Pietiäinen
kultaajamestari Raimo Snellman ja kultaajakisälli Mikko Snellman
pronssivalaja Heikki Koponen
puuseppä Tomi Sopanen
Tilaaja HAM/Helsinki Biennaali 2021