Skip to content

Jaakko Niemelä

FI
Henkilökohtaiset kokemukset, erilaiset tilat ja rakenteet ovat usein Jaakko Niemelän teosten lähtökohtia. Perinteisten materiaalien lisäksi taiteilija käyttää teoksissaan valoja ja varjoja.

 

Jaakko Niemelä (s. 1959) ottaa tilan haltuun suurikokoisilla installaatioillaan. Perinteisempien rakennusmateriaalien lisäksi Niemelän teosten keskeinen elementti on valo. Hän on kiinnostunut varjoista ja pimeydestä sekä luonnonvalon ja keinovalon yhdistämisestä. Kolmenkymmentäviisi vuotta kestäneen uransa aikana Niemelä on työstänyt ilmaisuaan grafiikasta tilateoksiin, videoteoksiin sekä julkisiin teoksiin.

Henkilökohtaiset kokemukset, erilaiset tilat ja rakenteiden hajoaminen ovat usein Jaakko Niemelän teosten lähtökohtia. Viime vuosina taiteilijaa ovat kiehtoneet aiheina myös meri ja laivat, jotka ovat hänelle luopumisen, surun ja kaipuun vertauskuvia. Taiteilija on tehnyt tutkimusmatkan valtamerilaivoilla merikapteeni-isänsä jalanjäljissä hahmotellen erilaisten jälkien kautta etäiseksi jääneen Erkki-isänsä tarinaa.

Jaakko Niemelältä on esillä teos Vallisaaressa osana Helsinki Biennaalia. Hänen yksityisnäyttelynsä nähdään HAMissa 14.12.2019–15.3.2020.

Kuvat: Matti Pyykkö