Skip to content

Wanuri Kahiu

KE

I en hurdan värld skulle vi leva om vi vore tvungna att köpa luft? Manusförfattaren och regissören Wanuri Kahiu har berättat att denna fråga ledde till hennes dystopiska kortfilm Pumzi. Filmens titel på swahili betyder andetag.

Wanuri Kahiu (f. 1980) är en filmregissör som arbetar inom olika genrer från dokumentärer till science fiction. Hennes filmer har visats på filmfestivaler och utställningar för samtidskonst runt om i världen. Kahiu fokuserar ofta på vissa teman, såsom ekologiska frågor relaterade till afrofuturism eller sexuella minoriteters och könsminoriteters erfarenheter i dagens Afrika. Kahiu hör också till grundarna av medieföretaget Afro Bubblegum. Företaget grundades för att stödja ny vital afrikansk konst, och den stil som döpts efter företaget och som också Kahius produktion representerar kännetecknas av häftiga och roliga filmer, som lyfter fram alternativa perspektiv på livet i Afrika. De utmanar den traditionella utländska bilden av Afrika som en kontinent som präglas av krig, hungersnöd och epidemier.

I en hurdan värld skulle vi leva om vi vore tvungna att köpa luft? Manusförfattaren och regissören Wanuri Kahiu har berättat att denna fråga ledde till hennes dystopiska kortfilm Pumzi (2009). Filmens titel på swahili betyder andetag. Science fiction-filmen föreställer världen 35 år efter tredje världskriget, efter ”Kriget om vattnen”. Filmen utspelar sig i Maitu-samhället i östra Afrika, i en miljö där människorna lever under sträng kontroll på ett slutet område.

Pumzi är den första science fiction-filmen som spelats in i Kenya. Den hade premiär på Sundance-filmfestivalen 2010 i kategorin ny afrikansk film. Wanuri Kahiu har både skrivit manuset till och regisserat kortfilmen.

Bilder: Wanuri Kahiu

wanurikahiu.com

Instagram / Twitter